Videokuvaus järjestelmäkameralla: Kattava opas

Monet yllättyvät kuullessaan, että järjestelmäkamera sopii erinomaisesti videokuvaukseen.

Videokuvaus järjestelmäkameralla on on hyvä vaihtoehto, jos kuvaat ammattimaisia projekteja tai haluat huippulaadukkaita videoita.

Tässä oppaassa kerrotaan, miksi sinun kannattaa harkita seuraavan videon kuvaamista järjestelmäkameralla ja miksi se voi olla parempi kuin muunlaiset kamerat.

Mitkä järjestelmäkamerat soveltuvat videokuvaukseen?

Videokuvaukseen soveltuvia järjestelmäkameroita on monenlaisia; DSLR-kamerat voivat olla hyvä valinta, jos aiot kuvata paljon videoita, mutta kannattaa miettiä, miksi haluat käyttää kamerajärjestelmää videokuvaukseen.

DSLR-kamera sopii parhaiten henkilöille, joilla on paljon aikaa ja resursseja kuvata projektejaan.

DSLR-kameran käyttämisessä videkuvaukseen on monia etuja:

 1. Kustannustehokas
 2. Ei tarvetta muuntaa HD:sta SD:ksi
 3. Joissakin kameroissa on sisäänrakennetut ND-suodattimet
 4. SLR-kameroissa on vaihdettavat objektiivit, jotka antavat sinulle enemmän luovaa hallintaa
 5. Vähemmän tekniikkaan puuttumista operaattorin taholta
 6. Suurikokoinen kenno, joka antaa paremman resoluution ja puhtaammat kuvat
 7. Erinomainen hämärässä

SLR-kamerat ovat hyviä videokuvaukseen tietyissä tilanteissa. Jos haluat kuvata paljon ammattimaisen näköisiä videoita. Suurin haittapuoli on se, että niitä ei ole suunniteltu videokuvaukseen, joten automaattitarkennuksella voi olla vaikeuksia pysyä mukana nopeasti liikkuvassa toiminnassa.

Myös peilikameran säätimet ovat rajalliset. DSLR-kameroissa tarvitaan erillinen laite, joka tunnetaan nimellä ”ulkoinen monitori” tai EVF (Electronic View Finder), joka antaa paremmat mahdollisuudet hallita kameran toimintaa.

Vinkkejä videokuvaamiseen järjestelmäkameralla

Noudata näitä vinkkejä videon kuvaamiseen DSLR-kameralla:

 • Käytä kameran videotilaa. Voit hallita käytettävissäsi olevia asetuksia
 • Lataa tarvittavat laiteohjelmistopäivitykset ennen kuvaamisen aloittamista.
 • Kuvaa videomateriaalia hämärässä, sillä ne voivat luoda luonnollisia ja taiteellisia värisävyjä
 • Vaihda objektiiveja erilaisten vaikutusten aikaansaamiseksi
 • Kuvaa lyhyitä pätkiä ja yhdistä ne sitten yhdeksi isoksi videoksi

Älä unohda asettaa kameran resoluutiota ennen kuin aloitat kuvaamisen! Jos vaihdat stillkuvatilan ja videotilan välillä, kameran asetukset saattavat muuttua. On suositeltavaa käydä kaikki valikot läpi etukäteen varmistaaksesi, että kaikki on valmiina videokuvausta varten.

Miksi hankkia järjestelmäkamera videokuvaukseen?

Videokuvausta harrastaessa on otettava huomioon useita asioita. Järjestelmäkamerat voivat tarjota monia etuja, joita muunlaiset kamerat eivät tarjoa.

 1. Ne ovat usein laadukkaampia kuin muut vaihtoehdot
 2. Voit vaihtaa still- ja videotilojen välillä muuttamatta kameran asetuksia joka kerta. Tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse huolehtia minkään muuttamisesta, kun aloitat videon kuvaamisen ja lopetat valokuvien kuvaamisen
 3. Ne maksavat yleensä vähemmän kuin DSLR-kamera
 4. Niiden avulla voit käyttää samoja objektiiveja sekä tallentamiseen että still-kuvien ottoon
 5. Peilikamerat ja peilittömät kamerat tarjoavat myös vaihdettavia objektiiveja, joiden avulla voit hallita kuvamateriaalin ulkoasua luovemmin. Ne antavat myös edistyneille käyttäjille mahdollisuuden hallita enemmän sitä, miten he voi kuvata videota
 6. Erityisesti peilitön järjestelmäkamera sopii hyvin videoiden kuvaamiseen, koska niissä on elektroninen etsin. Näin näet, mitä kamera näkee ennen kuin otat kuvan
 7. Monissa peilittömissä ja DSLR-kameroissa on myös sisäänrakennetut ND-suodattimet, jotka auttavat vähentämään häikäisyä, kun otat valokuvia tai nauhoitat videomateriaalia hämärässä.

Miten löydät parhaan järjestelmäkameran videokuvaukseen?

Löytääksesi parhaan videokuvaukseen soveltuvan järjestelmäkameran sinun on tutkittava, miksi haluat käyttää järjestelmää videokuvaukseen. On useita syitä, miksi joku voi valita tietynlaisen kameran toisenlaisen kameran sijaan. Päätöksesi riippuu siitä, miksi haluat kuvata laitteella ja projektisi pituudesta.

Tässä artikkelissa oletetaan, että useimmat ihmiset käyttäisivät DSLR-kameraa, jos he eivät aio kuvata ammattimaisesti tai laajasti. Jos projektistasi tulee kuitenkin monimutkaisempi, voi olla parempi käyttää peilitöntä kameraa.

Ensiksi kannattaa miettiä, miksi ylipäätään haluat kuvata videota peilikameralla. Jos et aio kuvata ammattimaisesti ja haluat vain jotain yksinkertaista henkilökohtaiseenprojekteja, voit luultavasti selvitä DSLR-kameralla. Pystyt kuvaamaan laadukasta videokuvaa ilman liian suuria hankaluuksia ja kustannuksia.

Jos aiot kuvata monimutkaisempia projekteja, jotka vaativat kehittyneitä toimintoja, on parasta käyttää seuraavassa projektissasi esimerkiksi peilitöntä kameraa tai jopa järjestelmäkameraa sen sijaan, että yrität käyttää tavallista kompaktikameraa tai videokameraa.

Paras järjestelmäkamera videokuvaukseen 2021

Sony A7R iii Paras järjestelmäkamera videokuvaukseen

Paras järjestelmäkamera videokuvaukseen vuonna 2021 on Sony A7R iii.

Sony A7r iii tarjoaa ammattilaistason ominaisuuksia sekä still-kuviin että videokuvaukseen. Siinä on vaikuttava 24 megapikselin kenno, huippunopea Dual Wireless Shutter -tekniikka ja 240 kuvaa sekunnissa Full HD -resoluutio 1080P120-muotoisilla videoilla alennetulla bittinopeudella, mikä saa kuvamateriaalin näyttämään teräväpiirtoiselta jopa silloin, kun se on kuvattu vaikeissa olosuhteissa, kuten ulkona talvella ilman pilvipeitettä!

Tämä uusi malli sisältää myös Fuji X Trans Exmor CMOS III resoluutioanturin BSI type 1ssh anturit, joita kaikkia ohjataan yhdellä rungolla, mikä tarkoittaa, että et tarvitse enää kahta erillistä laitetta, kunhan ostat tämän huippuluokan DSLR-kameran.

Kuinka helppoa järjestelmäkameran käyttö videokuvaukseen on?

Toinen tärkeä asia, joka kannattaa ottaa huomioon ennen videokuvaukseen tarkoitettuun järjestelmäkameraan sijoittamista, on se, kuinka käyttäjäystävällistä kaikesta tulee.

Jos sinulla ei ole kokemusta DSLR-kameroiden käytöstä, ne saattavat vaikuttaa monimutkaisemmilta kuin tavalliset kamerat, joissa on vähemmän ominaisuuksia ja jotka ovat helpompi ymmärtää. Kaikki, jotka ovat käyttäneet DSLR-kameraa aiemmin, pitävät järjestelmäkameraa videokuvausta varten kuitenkin paljon intuitiivisempana ja helppokäyttöisempänä kuin muita markkinoilla olevia kameroita.

Tarvitset myös erilaisia objektiiveja riippuen siitä, miksi ylipäätään käytät laitteistojasi. Jos esimerkiksi haluat vain jotain yksinkertaista, jonka avulla voit esimerkiksi, kuvaat videon lapsesi syntymäpäiväjuhlista, et ehkä tarvitse lainkaan monta objektiivia. Toisaalta, jos haluat lähteä seikkailulomalle ja kuvata materiaalia kaikissa kuviteltavissa olevissa tilanteissa, myös veden alla tai urheilutoimintakuvien aikana, tarvitset todennäköisesti useita erityyppisiä objektiiveja.

Vaatiiko videokuvaus järjestelmäkameralla laadukkaan muistikortin?

Videokuvaus järjestelmäkameralla vaatii huomattavasti korkeamman kirjoitusnopeuden muistikortila kuin tavallisten still kuvien ottaminen. Tämän lisäksi muistikortilla olisi hyvä olla runsaasti tilaa.

Paras muistikortti videokuvaukseen on UHS-II luokiteltu ja varustettu vähintään muutaman sadan gigan talletuskapasiteetillä. Tavallinen muistikortti kameraan on kuitenkin myös riittävä, jos et kuvaa kaikista laadukkainta 4K videota.

Jätä kommentti