Videokuvaus järjestelmäkameralla: Kattava opas

Monet yllättyvät kuullessaan, että videokuvaukseen voi käyttää järjestelmäkameraa.

Videokuvaus järjestelmäkameralla on on hyvä vaihtoehto, jos kuvaat ammattimaisia projekteja tai haluat huippulaadukkaita videoita.

Tässä oppaassa kerrotaan, miksi sinun kannattaa harkita seuraavan videon kuvaamista järjestelmäkameralla ja miksi se voi olla parempi kuin muunlaiset kamerat.

Mitkä järjestelmäkamerat soveluvat videokuvaukseen?

Videokuvaukseen sovelutuvia järjestelmäkameroita on monenlaisia; DSLR-kamerat voivat olla hyvä valinta, jos aiot kuvata paljon videoita, mutta kannattaa miettiä, miksi haluat käyttää kamerajärjestelmää videokuvaukseen.

DSLR-kamera sopii parhaiten henkilöille, joilla on paljon aikaa ja resursseja kuvata projektejaan.

DSLR-kameran käyttämisessä videotuotannossa on monia etuja, muun muassa seuraavat:

 1. Kustannustehokas
 2. Ei tarvetta muuntaa HD:sta SD:ksi
 3. Joissakin kameroissa on sisäänrakennetut ND-suodattimet
 4. SLR-kameroissa on vaihdettavat objektiivit, jotka antavat sinulle enemmän luovaa hallintaa
 5. Vähemmän tekniikkaan puuttumista operaattorin taholta
 6. Suurikokoinen kenno, joka antaa paremman resoluution ja puhtaammat kuvat
 7. Erinomainen hämärässä

SLR-kamerat ovat hyviä videokuvaukseen tietyissä tilanteissa. Jos haluat kuvata paljon ammattimaisen näköisiä videoita. Suurin haittapuoli on se, että niitä ei ole suunniteltu videokuvaukseen, joten automaattitarkennuksella voi olla vaikeuksia pysyä mukana nopeasti liikkuvassa toiminnassa.

Myös peilikameran säätimet ovat rajalliset. DSLR-kameroissa tarvitaan erillinen laite, joka tunnetaan nimellä ”ulkoinen monitori” tai EVF (Electronic View Finder), joka antaa paremmat mahdollisuudet hallita kameran toimintaa.

Vinkkejä videokuvaamiseen järjestelmäkameralla

Noudata näitä vinkkejä videon kuvaamiseen DSLR-kameralla:

 • Käytä kameran videotilaa. Voit hallita käytettävissäsi olevia asetuksia
 • Lataa tarvittavat laiteohjelmistopäivitykset ennen kuvaamisen aloittamista.
 • Kuvaa videomateriaalia hämärässä, sillä ne voivat luoda luonnollisia ja taiteellisia värisävyjä
 • Vaihda objektiiveja erilaisten vaikutusten aikaansaamiseksi
 • Kuvaa lyhyitä pätkiä ja yhdistä ne sitten yhdeksi isoksi videoksi

Älä unohda asettaa kameran resoluutiota ennen kuin aloitat kuvaamisen! Jos vaihdat stillkuvatilan ja videotilan välillä, kameran asetukset saattavat muuttua. On suositeltavaa käydä kaikki valikot läpi etukäteen varmistaaksesi, että kaikki on valmiina videokuvausta varten.

Miksi sinun kannattaa harkita järjestelmäkameran käyttöä seuraavassa videoprojektissasi?

Videoprojektia työstäessäsi on otettava huomioon useita asioita. Kamerajärjestelmät, kuten järjestelmäkamerat tai peilittömät kamerat, voivat tarjota monia etuja, joita muunlaiset kamerat eivät tarjoa.

 1. Ne ovat usein laadukkaampia kuin muut vaihtoehdot
 2. Voit vaihtaa still- ja videotilojen välillä muuttamatta kameran asetuksia joka kerta. Tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse huolehtia minkään muuttamisesta, kun aloitat videon kuvaamisen ja lopetat valokuvien kuvaamisen
 3. Ne maksavat yleensä vähemmän kuin DSLR-kamera
 4. Niiden avulla voit käyttää samoja objektiiveja sekä tallentamiseen että still-kuvien ottoon
 5. Peilikamerat ja peilittömät kamerat tarjoavat myös vaihdettavia objektiiveja, joiden avulla voit hallita kuvamateriaalin ulkoasua luovemmin. Ne antavat myös edistyneille käyttäjille mahdollisuuden hallita enemmän sitä, miten he voi kuvata videota
 6. Erityisesti peilittömät kamerat soveltuvat hyvin videoiden kuvaamiseen, koska niissä on elektroninen etsin. Näin näet, mitä kamera näkee ennen kuin otat kuvan
 7. Monissa peilittömissä ja DSLR-kameroissa on myös sisäänrakennetut ND-suodattimet, jotka auttavat vähentämään häikäisyä, kun otat valokuvia tai nauhoitat videomateriaalia hämärässä.

Miten löydät parhaat järjestelmäkameran videokuvaukseen?

Löytääksesi parhaan videokuvaukseen soveltuvan järjestelmäkameran sinun on tutkittava, miksi haluat käyttää järjestelmää videokuvaukseen. On useita syitä, miksi joku voi valita tietynlaisen kameran toisenlaisen kameran sijaan. Päätöksesi riippuu siitä, miksi haluat kuvata laitteella ja projektisi pituudesta.

Tässä artikkelissa oletetaan, että useimmat ihmiset käyttäisivät DSLR-kameraa, jos he eivät aio kuvata ammattimaisesti tai laajasti. Jos projektistasi tulee kuitenkin monimutkaisempi, voi olla parempi käyttää peilitöntä kameraa.

Ensiksi kannattaa miettiä, miksi ylipäätään haluat kuvata videota peilikameralla. Jos et aio kuvata ammattimaisesti ja haluat vain jotain yksinkertaista henkilökohtaiseenprojekteja, voit luultavasti selvitä DSLR-kameralla. Pystyt kuvaamaan laadukasta videokuvaa ilman liian suuria hankaluuksia ja kustannuksia.

Jos aiot kuvata monimutkaisempia projekteja, jotka vaativat kehittyneitä toimintoja, on parasta käyttää seuraavassa projektissasi esimerkiksi peilitöntä kameraa tai jopa järjestelmäkameraa sen sijaan, että yrität käyttää tavallista kompaktikameraa tai videokameraa.

Kuinka helppoa järjestelmäkameran käyttö videokuvaukseen on?

Toinen tärkeä asia, joka kannattaa ottaa huomioon ennen videokuvaukseen tarkoitettuun järjestelmäkameraan sijoittamista, on se, kuinka käyttäjäystävällistä kaikesta tulee.

Jos sinulla ei ole kokemusta DSLR-kameroiden käytöstä, ne saattavat vaikuttaa monimutkaisemmilta kuin tavalliset kamerat, joissa on vähemmän ominaisuuksia ja jotka ovat helpompi ymmärtää. Kaikki, jotka ovat käyttäneet DSLR-kameraa aiemmin, pitävät järjestelmäkameraa videokuvausta varten kuitenkin paljon intuitiivisempana ja helppokäyttöisempänä kuin muita markkinoilla olevia kameroita.

Tarvitset myös erilaisia objektiiveja riippuen siitä, miksi ylipäätään käytät laitteistojasi. Jos esimerkiksi haluat vain jotain yksinkertaista, jonka avulla voit esimerkiksi, kuvaat videon lapsesi syntymäpäiväjuhlista, et ehkä tarvitse lainkaan monta objektiivia. Toisaalta, jos haluat lähteä seikkailulomalle ja kuvata materiaalia kaikissa kuviteltavissa olevissa tilanteissa, myös veden alla tai urheilutoimintakuvien aikana, tarvitset todennäköisesti useita erityyppisiä objektiiveja.

Jätä kommentti