Kameran puhdistus: linssi ja kenno

Kameran puhdistaminen on yksi niistä asioista, joita valokuvaajat haluavat aina lykätä, mutta joita ei pidä koskaan laiminlyödä!

Kameran linssi ja kenno keräävät ajan mittaan pölyä, mikä voi vaikuttaa valokuviesi laatuun. Paras tapa puhdistaa ne on hankkai tähän tarkoitukseen soveltuva kameran puhdistussetti.

Tässä artikkelissa ohjeet, joiden avulla puhdistat kameran helposti ja turvallisesti

Kameran puhdistussetti

Kameran puhdistussetti

Kameran puhdistussetti on välttämätön apuväline valokuvaajille. Sen avulla voit puhdistaa turvallisesti objektiivin ja kennon juuri oikeilla työkaluilla vahingoittamatta sitä.

Kameran puhditussetti maksaa tavallisesti muutaman kymmenen euroa, eli kyseessä ei ole mikään valtava investointi.

Kameran puhdistussettejä löytyy kaikista kamerakaupoista ja niille on useita eri valmistajia. Esimerkiksi Zeiss cleaning kit on hyvä valinta. Kun käytät kameran puhdistussarjaa, noudata kaikkia ohjeita huolellisesti.

Kameran kennon puhdistus

Kameran kennon puhdistus

Kameran kenno voidaan puhdistaa useissa kameroissa jopa täysin automaattisesti. Mikäli lika ei irtoa, joudut käyttämään puhdistussettiä.

Kameran kennon automaattinen puhdistus

Moni järjestelmäkamera sisältää puhdistustoiminnon, joka pyrkii ravistamaan pölyn pois kennolta. Toiminto saattaa olla niinkin automaattinen, että se suoritetaan joka kerta kameran käynnistämisen tai sulkemisen yhteydessä.

Manuaalisesti tämä toiminto voidaan yleensä aktivoida kameran asetusvalikossa, jossa voit valita esimerkiksi Puhdista kenno tai Puhdista nyt.

Kameran kennon manuaalinen puhditus

Jos kuvissa näkyy edelleen pölyä, voit kokeilla puhaltaa sen pois. Käytä pölynpoistoon kumipuhallintapuhallinta (tunnetaan myös nimellä valokuvauslaitteiden puhallin), jonka hinta on noin 20 euroa.

Peilijärjestelmäkameroissa peili nostetaan ensin ylös, jotta sensori paljastuu. Nosta tai valmistaudu peilin puhdistukseen, joka tunnetaan yleensä nimellä kennon puhdistus tai puhdistustila, käyttämällä kameran manuaalista puhdistusasetusta.

Irrota objektiivi ja pitele kameraa kenno osoittaen alaspäin, jotta pöly tippuu. Puhalla ilmaa kennoa kohti ilmapuhaltimella.

Varmista, että puhaltimen suutin ei pääse kosketuksiin sensorin Ne on pidettävä vähintään muutaman sentin etäisyydellä toisistaan.

Puhalla muutaman kerran. Sammuta sen jälkeen kamera ja kiinnitä objektiivi.

Kennon puhditus puhdistussetillä

Kennoon tarttuneen lian poistamiseksi voi olla tarpeen käyttää erikoisvälineitä. Tähän käytetään siihen tarkoitetuja puhdistuspuikkoja joihin levitetään puhdistusliosta ennen kennon pyyhkimistä.

Näitä puhdistuspukkoja löytyy yleisimmiten kaikista puhdistusseteistä ja ne ovat kertakäyttöisiä.

Tutustu valmistajan ohjeisiin ennen huolto- tai korjaustoimenpiteitä. Kameran puhdistaminen on omalla vastuullasi. Jos kamerassa on kuvanvakain, on noudatettava erityistä varovaisuutta.

Tarkista, ovatko puhdistuspuikot juuri oikean kokoisia kamerallesi ennen operaation aloittamista.

Voit viedä kamerasi puhdistettavaksi liikkeeseen, jos olet huolissasi kameran vahingoittumisesta. Se maksaa 50-70 euroa.

Kameran linssin puhdistus

Kameran linssin puhdistus

Kameran linssiin voi tulla tahroja, pölyä, sormenjälkiä ja muuta likaa, jotka voivat vaikuttaa valokuvien laatuun. On tärkeää pitää se puhtaana, jotta saat teräviä ja selkeitä kuvia.

Useimmissa linsseissä on mukana erityinen puhdistusliina puhdistusta varten. Jos sinulla ei ole sellaista voit puhdistaa objektiivin millä tahansa mikrokuituliinalla.

Kameran linssin puhdistus pitää tehdä huolellisesti, varmista ettet vahingoita linssiä. Älä koskaan suihkuta puhdistusainetta suoraan linssiin, vaan käytä aina puhdistusliuosta, joka on levitetty mikrokuituliinaan.

Aloita puhdistamalla objektiivin etuosa mikrokuituliinalla tai ilmapuhaltimella. Jos mahdollista, suuntaa linssi alaspäin, jotta kaikki roskat putoavat linssistä sen sijaan, että ne työntyisivät siihen.

Muista käyttää pieniä pyöriviä liikkeitä, kun pyyhit linssiä. Älä koskaan hengitä linssiin tai kosketa sitä suoraan sormillasi.

Ota puhdistamisen jälkeen testikuva varmistaaksesi, ettei kuvassa ole tahroja tai pölyhiukkasia. Jos kameran objektiivin etu- ja takapinnoille jää likaa, se voidaan puhdistaa erityisellä kameran linssin puhdistusaineella.

Suojaa linssi filtterillä

filtteri kameraan

Linnin etuelementin suojaamiseksi suosittelen filtteriä, Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää uv-suodatinta tai suojasuodatinta.

Filtteri suojaa linssin etuosan ja suojaa objektiivin lasia pölyltä ja iskuilta. Suodatin pirstoutuu, jos se saa iskuja, mutta linssi säilyy ehjänä.

Muutaman kympin filtteri ei vain helpota linssin puhdistusta, vaan voi myös säästää satojen eurojen laitevahigoilta.

Jätä kommentti