Kamera luontokuvaukseen: Ostajan opas


Luontokuvaus on suosittu harrastus, ja luontokuvaukseen sopivia kameroita on tullut markkinoille yhä useampia ja vielä varsin edullisesti.

Vaihtoehtoja on niin paljon, että kuluttajan saattaa olla vaikeaa löytää hyvä kamera luontokuvaukseen.

Jos aikomuksesi on ostaa kamera luontokuvaukseen, katso tämä kameravertailu ja lue oppaamme siitä, mitkä kameran ominaisuudet ovat tärkeitä luontokuvauksessa.

Paras kamera luontokuvaukseen 2021

Paras kamera luontokuvaukseen

Paras kamera luontokuvaukseen tällä hetkellä on Sony Cyber-shot RX10 IV.

24-600 mm:n f/2,4-4 zoom-objektiivin, erinomaisen 1-tuumaisen kennon, tehokkaan AF-järjestelmän ja 24 kuvaa sekunnissa kuvaavan objektiivin ansiosta RX10 IV on markkinoiden paras kamera luontokuvaukseen.

Sony on ahtautanut kaiken mahdollisen RX10 IV -kameraan, ja se on loistava kamera. Samat ominaisuudet DSLR- tai peilittömässä kamerassa, maksaisi huomattavasti enemmän.

Ohjehinta tälle kameralle on 2100€, sisältäen alvin.

Millainen on hyvä kamera luontokuvaukseen?

Luontokuvaukseen soveltuvalla kameralla on tietyt ominaisuudet. Kennon koon tulisi olla pieni, jotta kohina ja kohteen lähelle pääseminen helpottuisi. Pienempi kennon koko auttaa myös syväterävyyden kanssa, mikä on tärkeää, kun otat kuvia luonnossa.

Parhaassa luontokuvaukseen soveltuvassa kamerassa on käyttäjäystävällinen käyttöliittymä. Kun käytät kameraa eläinten tai muiden villieläinten kuvaamiseen, on tärkeää, että voit helposti muuttaa asetuksia lennossa ilman, että sinun tarvitsee käyttää paljon aikaa painikkeiden ja valikoiden näpyttelyyn.

Jos joudut kuvaamaan pitkiä valotusaikoja, varmista, että hankit kameran, jossa on hyvä suorituskyky hämärässä ja alhainen kohina korkeilla ISO-arvoilla. Monet kamerat mahdollistavat manuaalisen ohjauksen ISO-arvo, mikä on tärkeää luontokuvauksessa.

Kamerasta, jossa on hyvä akun kesto, on apua, kun olet luonnossa kuvaamassa villieläimiä tai muita luonnontilaisuuksia. Varmista, että akut on aina ladattu ennen kuvaukseen lähtöä – ylimääräisten akkujen ostaminen säästää aikaa ja turhautumista!

Parhaassa luontokuvaukseen soveltuvassa kamerassa on oltava hyvät automaattitarkennusominaisuudet, etenkin kun kuvaat eläimiä tai muita villieläimiä. Et halua, että epäselvät kohteet pilaavat kuvasi.

Tärkeimpiä ominaisuuksia hyvässä luontokuvaukseen tarkoitetussa kamerassa ovat EVF (elektroninen etsin) ja/tai kallistettava näyttö, niin että se on helppo nähdä, mitä kuvaat, vaikka se olisi kameran ylä- tai alapuolella.

Croppi vai täyskenno kamera luontokuvaukseen?

crop kennolla varustettu kamera

Croppi- tai täyskuvakennoiset kennot ovat kahdenlaisia kameran kennoja. Jälkimmäinen on yleensä kalliimpi, mutta se tarjoaa ominaisuuksia, kuten korkeamman kuvanlaadun ja ISO-ominaisuudet (eli täyskennoisella kameralla voi kuvata hyvin hämärässä – loistava asia luontokuvauksessa).

Jos käytät croppikennoa, säästät rahaa. Koska kennot ovat pienempiä,kuva näyttää tietyllä polttovälillä enemmän ”zoomatulta” kuin täyskennoisella kameralla.

Jos olisin ostamassa ensimmäistä kameraani luontokuvausta varten, suosittelisin croppi kennolla varustetun mallin valitsemista.

Digi, DSLR- vai peilitön järjestelmäkamera luontokuvaukseen?

Digikamera on loistava vaihtoehto aloittelijalle, mutta niissä harvoin on vaihdettavat objektiivit. Tällöin kannattaa harkita olisiko järjestelmäkamera parempi vaihtoehto. Yleisiä vaihtoehtoja ovat joko DLSR tai peilittömät kamerat.

Kumpikin, sekä DSLR että peilitön järjestelmäkamera ovat hyviä vaihtoehtoja luontokuvaukseen. Peilittömän järjestelmäkameran edut ovat sen pieni koko ja helppokäyttöisyys, kun taas DSLR saattaa tarjoata enemmän kehittyneempiä vaihtoehtoja.

Vinkkejä upeiden luontokuvien ottamiseen uudella kameralla

Kannattaa käyttää hieman aikaa tutustuaksesi uuteen kameraan ja siihen, mitä sillä voi tehdä, ennen kuin lähdet kuvaamaan villieläimiä tai muita luontokohteita. Vietä päivä ottamalla kuvia eri kohteista ja kohteista eri asetuksilla, jotta tiedät, miten kamera toimii eri olosuhteissa.

Voit myös ottaa mukaan jalustan, kun kuvaat villieläimiä. Parhaat luontokuvat otetaan yleensä ilman kameran tärinää, joka tapahtuu, jos valo ei riitä pitkään valotukseen tai kohde liikkuu. Kolmijalka voi pelastaa valokuvasi kameran tärinän aiheuttamalta pilaantumiselta.

Harkitse ulkoisen salamalaitteen hankkimista DSLR-kameran kanssa käytettäväksi, mutta ole varovainen, kun käytät sitä eläinten lähellä, sillä ne säikähtävät helposti.

UV-suodatin voi suojata objektiivia naarmuilta ja pölyltä. Älä unohda hankkia hyvää kameralaukkua tai -koteloa, joka pitää elementit poissa, kun kuvaat luontokuvia luonnossa.

Jätä kommentti